Dnia 6 grudnia 2016r. uczniowie klasy I Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych pod opieką nauczycieli: Danuty Wronierskiej i Marzeny Diaczuk byli na wycieczce edukacyjnej. Pierwszym etapem naszej wycieczki była Spółdzielnia Mleczarska MLEKOSZ W Bobolicach, następnie pojechaliśmy do Gwdy Wielkiej do agroturystyki Pani Danuta Szlaz.
Celem tego wyjazdu było:
- poznanie małych spółdzielni działających na lokalnym rynku producentów
- poznanie asortymentu produktów mleczarskich Mlekosza w Bobolicach
- poznanie produktów regionalnych i tradycyjnych - chleba gwdowskiego i pasztecików
- udział w warsztatach wypieku chleba na zakwasie.
W Bobolicach dzięki uprzejmości Pana Prezesa zwiedziliśmy linie produkcyjne, poznaliśmy asortyment wyrobów i technologię ich produkcji. Na koniec otrzymaliśmy kefir, który produkowany jest bez środków konserwujących.
W gospodarstwie agroturystycznych czekała na nas Pani Danuta. Opowiedziała krótko historię chleba wypiekanego w jej gospodarstwie, powiedziała również o zdrowotnych walorach chleba wypiekanego na zakwasie. Następnie każdy uczeń przygotował swój chleb, który po wyrośnięciu został wstawiony do pieca chlebowego. Czekając na swoje chleby zajadaliśmy się chlebem ze smalcem i ogórkiem przygotowywane przez właścicielkę gospodarstwa.
Upieczone i ciepłe jeszcze chlebki zabraliśmy do domu.
Dziękujemy serdecznie za umożliwienie nam pobytu w mleczarni i agroturystyce i możliwość poznania walorów produktów produkowanych na lokalnym rynku.