Budyń…
Prawie każdy go lubi.
A jakie ma właściwości?
Budyń przygotowany z naturalnych składników, ze względu na dużą zawartość mleka, jest znakomitym źródłem wapnia.
Odpowiednia zawartość tego minerału w naszym organizmie zapewnia zdrowie, siły witalne oraz dobre samopoczucie.
Ponadto wapń stanowi podstawowy składnik tkanki łącznej, kości oraz zębów.
Bierze również udział w procesie krzepnięcia krwi, regulacji niektórych hormonów i skurczu mięśni.
Dlatego zachęcamy do przygotowywania tego przepysznego deseru.
Jak zrobić domowy budyń?
Podstawowymi składnikami budyniu są 2 szklanki mleka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki cukru i 1 łyżeczka masła.
Aby wykonać domowy budyń należy odlać pól szklanki mleka, rozprowadzić w niej mąkę ziemniaczaną.
Następnie pozostałe mleko zagotować z dodatkiem masła i zwykłego cukru.
Później połączyć z mąką wymieszaną w zimnym mleku.
Całość zagotować. Czas gotowania na małym ogniu to 1 - 2 minuty.
Gotowy deser rozlewamy do pucharków.
Dekorujemy.
I gotowe!
Smacznego.
Na zajęciach z pracowni technologii gastronomicznej, takie słodkości zaprezentowali uczniowie z klasy 2żG