Seminarium – Kuchnia Kresowa
Panie Alicja Hądzyńska i Danuta Wronierska, nauczycielki z Zespołu Szkół
Centrum Kształcenia Rolniczego w Boninie, w dniach 28 II – 2 III 2013 r.,
uczestniczyły w Seminarium Kuchnia Kresowa,które było zorganizowane
dla nauczycieli ze szkół podległych Ministerstwu Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Organizatorem seminarium było Krajowe Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie
koło Warszawy.
Zajęcia seminaryjne prowadzone były na bazie Zespołów Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Suwałkach i Sejnach.
Uczestnicy zapoznali się między innymi z regionalnymi atrakcjami kulinarnymi
kuchni wschodniej Polski, jak wypiekiem chleba parzonego na zakwasie, niepowtarzalnym smakiem sękacza suwalskiego oraz wyrobem serów z Wiżajn,które zrobiły międzynarodową karierę.
Atrakcją seminarium był wyjazd do Wilna i spotkanie z szefem kuchni w Domu
Kultury Polskiej,gdzie odbył się pokaz sporządzania i degustacja potraw litewskich.
Podczas pobytu w Trokach/żyje w tym mieście duże skupisko karaimów,
ludność pochodząca z Krymu/,przeprowadzone zostały zajęcia warsztatowe z technologii sporządzania karaimskich kibinów-rodzaj pieczonego pieroga z baraniną.
Słuchacze seminarium uczestniczyli w Jarmarku Kaziukowym w Wilnie,który się
zbiega z obchodzonymi w marcu imieniani Kazimierza.
Wilno jest miastem kultu Świętego Kazimierza.Szczególnym miejscem kultu jest
kaplica Św.Kazimierza w katedrze wileńskiej.
Część nauczycieli i uczniów naszej szkoły miała okazję poznać Wilno,Troki i Kowno na Litwie i zdobyć podstawową wiedzę na temat kultury i tradycji litewskich,
w tym także na temat kuchni kresowej,podczas organizowanych wyjazdów patronackich do zaprzyjaźnionej z Boninem szkoły rolniczej w Białej Wace na
Litwie.