ZESPÓŁ SZKÓŁ
CENTRUM KSZTAŁCENIA 
ROLNICZEGO
im. W.Witosa w Boninie
ZESPÓŁ SZKÓŁ
CENTRUM KSZTAŁCENIA 
ROLNICZEGO
im. W.Witosa w Boninie
ZESPÓŁ SZKÓŁ
CENTRUM KSZTAŁCENIA 
ROLNICZEGO
im. W.Witosa w Boninie
ZESPÓŁ SZKÓŁ
CENTRUM KSZTAŁCENIA 
ROLNICZEGO
im. W.Witosa w Boninie

telefon:(94) 342-28-92 mail: szkola@zsbonin.pl

Z życia szkoły

DOPALACZE ŚCIEMNIACZE

24 października w ramach realizacji zadań z profilaktyki przeciwdziałania uzależnieniom odbyło się spotkanie uczniów z pracownikiem SANEPID Koszalin i funkcjonariuszem Miejskiej Komendy Policji w Koszalinie. Uczniowie mieli okazję poprzez narkogogle i alkogogle sprawdzić, jak ograniczona jest sprawność osób pod wpływem środków psychoaktywnych. Obejrzeli spoty wideo kampanii „Melanż. Oczekiwania vs. rzeczywistość”, które dostarczyły im wiedzę o działaniu poszczególnych używek i negatywnych skutkach ich używania.

Wiedza na ten temat pozwoli dokonywać im tych właściwych wyborów. Zdrowie należy do jednych z najważniejszych wartości w życiu każdego człowieka. Uczniowie z całą pewnością wyszli ze spotkania ze świadomością, że powinni być w życiu rozważni, gdyż od tego zależy ich przyszłość.

Spotkanie zorganizowała pedagog szkolny, p. K. Sadowska.

 DSC 0486

Czytaj więcej: DOPALACZE ŚCIEMNIACZE

Stosowania Środków Ochrony Roślin Sprzętem naziemnym

W dniach 27-28 października 2017r. Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach Oddział w Koszalinie zorganizował kolejny raz, na terenie naszej szkoły, szkolenie podstawowe w zakresie "Stosowania Środków Ochrony Roślin Sprzętem naziemnym". W szkoleniu uczestniczyli zarówno rolnicy z okolic Koszalina, jak i nasi uczniowie.

DSC 0513

Czytaj więcej: Stosowania Środków Ochrony Roślin Sprzętem naziemnym

"Kuchnia pełna zdrowia"

Dnia 26 października 2017 r. w naszej szkole obyły się pierwsze warsztaty kulinarne z cyklu „Kuchnia pełna zdrowia” dla podopiecznych Centrum Kryzysowego „Nadzieja” w Koszalinie.Dnia 26 października 2017 r. w naszej szkole obyły się pierwsze warsztaty kulinarne z cyklu „Kuchnia pełna zdrowia” dla podopiecznych Centrum Kryzysowego „Nadzieja” w Koszalinie.Panie mając do dyspozycji surowce, sprzęt oraz wsparcie ze strony uczniów klasy II technikum żywienia i usług gastronomicznych (Gałecka Justyna, Kamińska Oliwia, Łęga Patrycja, Woźniak Izabela) i nauczyciela prowadzącego Pani Ewy Momot,  przygotowywały pierogi ruskie.Pozytywnie nastawienie Pań, zapał i energia zaowocowały przygotowaniem pysznych pierogów.

DSC 0491

Wizyta delegacji ze szkoły w Czechach

W dniach 25-28 września 2017 roku w naszej szkole gościła delegacja ze Střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola Chrudim. Pan Dyrektor Stanislav Valasek, pani Wicedyrektor Anna Pochobradska oraz nauczycielka przedmiotów zawodowych Ludmila Kabelova  zapoznali się z infrastrukturą naszej placówki oraz z kierunkami kształcenia. Wielkie wrażenie na delegacji wywarła nowoczesna baza dydaktyczna naszej szkoły. Delegacja, dzięki uprzejmości Pani Karoliny Dubanowskiej, zwiedziła przedsiębiorstwo Espersen. Grupa Espersen jest światowym liderem w dziedzinie przetwórstwa mrożonych bloków rybnych, filetów, specjalnych produktów porcjowanych i panierowanych  oraz luksusowych wyrobów rybnych w cieście francuskim. Firma jest uznanym, międzynarodowym dostawcą wysokiej jakości produktów rybnych i owoców morza, zaopatrującym najbardziej wymagających klientów zarówno w Europie jak i w Stanach Zjednoczonych, do których należą także największe na świecie wielonarodowe grupy żywnościowe. W dniach 25-28 września 2017 roku w naszej szkole gościła delegacja  ze Střední  škola zemědělská a Vyšší odborná škola Chrudim. 

Czytaj więcej: Wizyta delegacji ze szkoły w Czechach

Podziel się posiłkiem

Ogólnopolska Zbiórka Żywności „Podziel się posiłkiem”  to  coroczna akcja organizowana w ostatni weekend września przez Banki Żywności oraz Program Grantowy Danone  „Masz pomysł? Podziel się Posiłkiem!” . Uczniowie naszej szkoły wraz z opiekunami: panią Renata Kwolek oraz panem Jackiem Bartkowskim wzięli w niej udział już po raz dziewiąty!

posilek