W dniach 2 - 6 listopada 2020 r. uczniowie mieli możliwość wzięcia udziału w konkursie na NAJLEPSZY CHLEB.
Niestety młode pokolenie coraz częściej nie przypomina sobie smaku prawdziwego chleba. Celem konkursu było wiec, przybliżenie uczniom sposobu przygotowania tradycyjnego chleba na zakwasie
i drożdżach oraz kultywowanie wiedzy o polskiej tradycji wypieku chleba domowego.
Uczniowie w warunkach domowych sporządzali tradycyjny chleb, a następnie przesłali fotorelację
z jego wypieku.
Do konkursu przystąpili uczniowie z następujących klas:
Klasa 1 ż – Wiktoria Sulipka, Aleksandra Kowalewska
Klasa 2 ż - Jacek Mleczko
Klasa 2 ż - Aleksandra Rejwerska, Laura Matyszczuk, Daniel Czajkowski, Jarosław Gulczyński
Klasa 3ż Klaudia Masny, Sandra Domagała
Komisja konkursowa, nie mogąc odnieść się do walorów smakowych, oceniła walory estetyczne, kształt, przekrój, prezentację wizualną chleba, a także nawiązanie do tradycji.
Zwycięzcy konkursu:
1 miejsce- Laura Matyszczuk z klasy 2 ż – chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika
2 miejsce- Aleksandra Rejwerska z klasy 2 ż – chleb żytni z ziarnami słonecznika
3 miejsce – Wiktoria Sulipka z klasy 1 ż - chleb pszenny z płatkami owianymi
Wyróżnienie – Jacek Mleczko z klasy 2 ż – chlebek ziołowy odrywany
Dziękuję za udział w konkursie
Agnieszka Andryszczuk