Zespół Szkół Centrum KształceniaRolniczego im. W Witosa w Boninie 

mail: szkola@zsbonin.pl | tel/fax (094) 342-28-92

Światowy dzień budyniu

budyn1

Budyń…

Prawie każdy go lubi.

A jakie ma właściwości?

Budyń przygotowany z naturalnych składników, ze względu na dużą zawartość mleka, jest znakomitym źródłem wapnia.

Odpowiednia zawartość tego minerału w naszym organizmie zapewnia zdrowie, siły witalne oraz dobre samopoczucie.

Ponadto wapń stanowi podstawowy składnik tkanki łącznej, kości oraz zębów.

Bierze również udział w procesie krzepnięcia krwi, regulacji niektórych hormonów i skurczu mięśni.

Dlatego zachęcamy do przygotowywania tego przepysznego deseru.

Jak zrobić domowy budyń?

 budyń2

Podstawowymi składnikami budyniu są 2 szklanki mleka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki cukru i 1 łyżeczka masła.
Aby wykonać domowy budyń należy odlać pól szklanki mleka, rozprowadzić w niej mąkę ziemniaczaną.
Następnie pozostałe mleko zagotować z dodatkiem masła i zwykłego cukru.
Później połączyć z mąką wymieszaną w zimnym mleku.
Całość zagotować. Czas gotowania na małym ogniu to 1 - 2 minuty.
Gotowy deser rozlewamy do pucharków.
Dekorujemy.
I gotowe!
Smacznego.

Na zajęciach z pracowni technologii gastronomicznej, takie słodkości zaprezentowali uczniowie z klasy 2żG
budyn3

 

Odwiedza nas 209 gości oraz 0 użytkowników.