29 marca 2013 roku odbyły się pierwsze zajęcia w ramach zadania „ U boku mistrza” realizowanego w ramach projektu „ Młodzi – Profesjonalni 2” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiego w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Młodzież spotka się z czterema szefami różnego rodzaju kuchni, gdzie pod ich okiem będą odkrywać tajniki wiedzy kulinarnej , wykonywać charakterystyczne potrawy z danego kraju, wzbogacając warsztat kulinarny.
Pierwsze zajęcia odbyły się we włoskiej restauracji „Viva Italia”w Koszalinie, w których brali udział następujący uczniowie:
Spotkanie to miało szczególny charakter. Uczniowie i uczennice wzięli udział w konkursie kulinarnym w ramach którego przygotowywali potrawy charakterystyczne dla kuchni włoskiej. Konkurs ten odbył się w ramach cyklicznego programu emitowanego przez lokalną telewizję. Kluczowym składnikiem zaproponowanym przez mistrza kuchni był filet z kurczaka oraz dodatkowe składniki wybrane przez uczestników i uczestniczki. Wykonane potrawy zostały ocenione i wybrano dwie najlepsze. Nagrodą dla zwycięzców – Dominiki Kluj i Dawida Rudnika jest wprowadzenie tych potraw do karty dań restauracji Viva Italia w dniu emisji programu tj. 03.05 2013 roku.