Zespół Szkół Centrum KształceniaRolniczego im. W Witosa w Boninie 

mail: szkola@zsbonin.pl | tel/fax (094) 342-28-92

„U boku mistrza”

29 marca 2013 roku odbyły się pierwsze zajęcia w ramach zadania „ U boku mistrza” realizowanego w ramach projektu „ Młodzi – Profesjonalni 2” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiego w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

Młodzież spotka się z czterema szefami różnego rodzaju kuchni, gdzie pod ich okiem będą odkrywać tajniki wiedzy kulinarnej , wykonywać charakterystyczne potrawy z danego kraju, wzbogacając warsztat kulinarny.

Pierwsze zajęcia odbyły się we włoskiej restauracji „Viva Italia”w Koszalinie, w których brali udział następujący uczniowie:

  1. 1.Oskar Mitura
  2. 2.Dawid Rudnik
  3. 3.Ewa Modlińska
  4. 4.Dominika Kluj
  5. 5.Emilia Zabłuda

Spotkanie to miało szczególny charakter. Uczniowie i uczennice wzięli udział w konkursie kulinarnym w ramach którego przygotowywali potrawy charakterystyczne dla kuchni włoskiej. Konkurs ten odbył się w ramach cyklicznego programu emitowanego przez lokalną telewizję. Kluczowym składnikiem zaproponowanym przez mistrza kuchni był filet z kurczaka oraz dodatkowe składniki wybrane przez uczestników i uczestniczki. Wykonane potrawy zostały ocenione i wybrano dwie najlepsze. Nagrodą dla zwycięzców – Dominiki Kluj i Dawida Rudnika jest wprowadzenie tych potraw do karty dań restauracji Viva Italia w dniu emisji programu tj. 03.05 2013 roku.

 

GALERIA

Odwiedza nas 254 gości oraz 0 użytkowników.