Budyń…
Prawie każdy go lubi.
A jakie ma właściwości?
Budyń przygotowany z naturalnych składników, ze względu na dużą zawartość mleka, jest znakomitym źródłem wapnia.
Odpowiednia zawartość tego minerału w naszym organizmie zapewnia zdrowie, siły witalne oraz dobre samopoczucie.
Ponadto wapń stanowi podstawowy składnik tkanki łącznej, kości oraz zębów.
Bierze również udział w procesie krzepnięcia krwi, regulacji niektórych hormonów i skurczu mięśni.
Dlatego zachęcamy do przygotowywania tego przepysznego deseru.
Jak zrobić domowy budyń?
10 marca 2021 roku w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyło się inaugurujące spotkanie School Dating 2021. Celem wideokonferencji było zbliżenie szkolnictwa rolniczego funkcjonującego w systemie edukacji Polski i Francji. Szkoły rolnicze w Polsce i Francji będą wymieniać się doświadczeniami i dobrymi praktykami w zakresie rolnictwa.
Spotkanie inauguracyjne otworzył minister Szymon Giżyński Sekretarz Stanu w MRiRW. W spotkaniu polegającym na wymianie wzajemnych doświadczeń w szkolnictwie rolniczym uczestniczyli przedstawiciele ministerstw rolnictwa Polski i Francji. Ministerstwo Rolnictwa Francji reprezentował Szef Biura ds. Współpracy europejskiej i międzynarodowej DGER, Philippe Renard. Wirtualnej wymianie doświadczeń towarzyszyli dyrektor departamentu oświaty i polityki społecznej wsi Robert Jakubik, przedstawiciele Ambasady Francji w Polsce Marie-Christine Le Gal – Radca ds. Rolnych, Bożena Ciszak – Attachée ds. rolnych oraz Izabela Laskowska – Dyrektor Biura Kształcenia Zawodowego w Narodowej Agencji Programu Erasmus+.
W spotkaniu uczestniczyli również przedstawiciele szkół, które nawiązały kontakt w 2020 r. i planują współpracę. Szkołę polską - Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Boninie – reprezentowała Pani Renata Kwolek, Doradca zawodowy. Szkołę francuską - EPLEFPA FORMATERRA Saint-Paul (Reunion) – Pani Marianne LE TIEC, Odpowiedzialna za współpracę międzynarodową, nauczyciel języka angielskiego.
Uczestnicy spotkania w swoich wypowiedziach podkreślali istotne znaczenie szkół rolniczych w przygotowaniu kadr dla potrzeb sektora rolno-spożywczego, zauważając przy tym ważną rolę instytucji naukowych, przedstawicieli branży rolniczej, przedsiębiorców oraz pracodawców, w kreowaniu i współtworzeniu modelu kształcenia rolniczego.
Przygotowała: Renata Kwolek
Już jest od 01.09.2020 w naszej szkole działa BSKN.
Inauguracja jego istnienia nastąpiła podczas wyjazdu do Karnieszewic 17.09.2020. Byliśmy w Arboretum – Ogrodzie Botanicznym, który znajduje się na terenie Nadleśnictwa Karnieszewice. I to właśnie dzięki uprzejmości Pani Dagny Nowak-Staszewskiej – pracownikowi tej instytucji odbyliśmy bardzo interesujące zajęcia (fot. 1).
Wspominając najlepszy czwartek w roku, czyli TŁUSTY CZWARTEK W naszej szkole odbył się konkurs ,,Wypieków karnawałowych", w różnych dniach przystąpiły do niego klasy: pierwsza, druga i trzecia. Prace konkursowe oceniało jury w składzie: Pani Profesor Agnieszka Andryszczuk, Pani Profesor Ewa Momot, Pani Profesor Danuta Wronierska.